Stetind 1392m. aukščio kalnas. Šiaurės Norvegija

Stetind arba Stetinden (norvegų kalba) arba Stádda (Lule Sami) – kalnas Narviko savivaldybėje, Nordlando apskrityje, Norvegijoje. Jis yra maždaug 15 kilometrų į šiaurės rytus nuo Kjøpsvik kaimo. Kalnas turi labai lygias puses, siekiančias iki pat fiordo. Stetind yra obelisko formos, kuri suteikia jam labai išskirtinę išvaizdą. Kalno aukštis yra 1392 m. viš jūros lygio.

Gerokai seniau buvo bandyta keletą kartų užkopti į kalną. Pirmasis buvo vokietis Paulas Güssfeldtas ir norvegas Martinas Ekrolis 1888 m. vasarą. Danas Carlas Hallas ir norvegas kalnų gidas Mathiasas Soggemoenas bandė 1889 m.

Nė vienai grupei nepavyko, bet Carlas Holas žemutinėje viršūnėje maždaug 500 metrų į pietryčius nuo pagrindinės viršūnės pastatė stulpą. Dabar tas stulpas vadinamas Halls fortopp (aukštis 1304 metrai). 1904 m. William Cecil Slingsby taip pat nepasiekė viršūnės.

Tik 1910 m. liepos 30 d. Ferdinandas Schjelderupas, Carlas Wilhelmas Rubensonas ir Alfas Bonnevie Bryn pagaliau pasiekė Stetindo viršūnę. Oro sąlygos buvo geros. Tai buvo 25-asis Rubensono gimtadienis ir jam buvo suteikta garbė būti pirmam kuris padės pėdą ant aukščiausios kalno vietos. Sunkiausia buvo praeiti lygią „Mysosten“ uolą, kurią Rubensonas perėjo tik įsikibęs pirštų. Po šios atkarpos buvo lengvas kopimas į viršūnę.
Tie patys trys alpinistai tęsė savo 1910 m. kelionę įkopdami į Lofoteno viršukalnes Svolværgeita ir Trakta. Arne’as Næssas, Ralphas Høibakk ir K. Friisas Baastedas pirmą kartą žiemos metu įkopė į Stetindą 1963 m. ant rytinės sienos. 1966 m. Arne’as Næssas ir dar keturi žmonės pirmieji įkopė į viršūnę per vakarinę sieną.

Kalno forma buvo lyginama su ste, kuris reiškia “priekalas”, o paskutinis elementas yra baigtinė tind forma, kuri reiškia “kalno viršūnė”. Slingsby apibūdino Stetindą kaip bjauriausią kalną, kurį jis kada nors matė.

Norint užkopti į kalno viršūnę reikia kopimo įrangos ir kopimo patirties. Geriausia tai daryti su vietiniais gidais. Sudėtingiausia atkarpa yra 15-20 metrų ilgio (norvegiška 4+ klasė). Kuri turi 800 metrų skardį kuris bus po kopiančiojo kojomis. Nepamirštamas jausmas ir vaizdas. Kopimas į viršūnę ir atgal užima nuo 10 iki 14 valandų. Priklausomai nuo kopiančiūjų patirties ir fizinės formos.

Parašykite komentarą