Glittertind 2452m. kalnas šiaurės Norvegijoje

Glittertind arba Glittertinden yra kalnas Lom’o savivaldybėje, Norvegijoje. 2452 metrų aukščio kalnas yra antras pagal aukštį Norvegijoje. Glittertind yra Jotunheimen kalnų masyve, Jotunheimen nacionaliniame parke. Kalnas yra apie 22 kilometrus į pietryčius nuo Fossbergom kaimo ir apie 38 kilometrus į pietvakarius nuo Vågåmo kaimo. Kalną supa keletas kitų žymių kalnų, įskaitant Trollsteineggje, Trollsteinrundhøe ir Svartholshøe šiaurėje. Grotbreahesten į šiaurės rytus, Veslekjølen į rytus. Austre Hestlægerhøe ir Nautgardstinden į pietryčius. Steinbukampen ir Veopallan į pietus ir Galdhøpiggen į vakarus nuo Glittertind.

Kalnas siekia 2465 metrų aukštį virš jūros lygio, įskaitant ledyną jo viršūnėje, tačiau be ledyno kalnas siekia 2 452 metrus. Glittertindas anksčiau buvo pretendentas į aukščiausio Norvegijos kalno titulą, nes matavimai parodė, kad Glittertindas, įskaitant ledyną, buvo šiek tiek aukščiau nei Galdhøpiggen, kuris pasiekia 2469 metrų aukštį virš jūros lygio, o viršūnėje nėra ledyno. 1917 m. oficialiame žemėlapyje kalnas buvo nurodytas kaip 2481 metras viš jūros lygio.
Buvo ginčų ar reikia ledyną priskirti kaip kalno dalį, ar ne. Tačiau pastaraisiais metais ledynas sumažėjo, o ginčas buvo išspręstas Galdhøpiggeno naudai. Pirmą kartą Glittertindo viršūnę 1841 m. pasiekė Haraldas Nikolajus Stormas Wergelandas ir Hansas Slettenas.

Glittertind yra lengvai pasiekiamas iš Spiterstulen namelio vakaruose, pakilus į 1300 metrų, o iš Glitterheim namelio rytuose – esančio maždaug 1000 metrų aukštyje. Žygis iš Glitterheim yra lengvesnis, tačiau Glitterheim yra Jotunheimen nacionalinio parko viduje, todėl jį galima pasiekti tik pėsčiomis. Žygis į viršūnę yra labai populiarus, jį sezoniniu skaičiumi lenkia tik vakarinis kaimynas Galdhøpiggen kuris yra aukščiausias Norvegijos kalnas.

Maršrutas per ledyną, kuris vainikuoja viršūnę, yra visiškai be plyšių, tačiau karštą vasaros dieną tai gali būti šlapias žygis per ledą dengiantį tirpstantį sniegą. Lankytojai netgi gali patirti, kad tirpstantis vanduo pučia viršūnę, todėl keliautojai tampa permirkę. Vaizdas ir įspūžiai nepakartojami. Rytuose ir pietryčiuose nuo Glittertind beveik nėra aukštų viršūnių, todėl galima pamatyti didžiąją dalį šiaurinės ir rytinės Innlandet dalių. Visos žinomos Glittertind nuotraukos darytos rytiniame flange, šiek tiek žemiau viršaus.

Anksčiau viršūnėje buvo namelis, tačiau dėl to, kad nebuvo įmanoma jo gerai pritvirtinti, audra jį nuvertė ir jis nusileido ant Grjotbreen ledyno, po stačia šiaurine viršūnės siena.

Kalnas pavadintas Glitros upės vardu, o paskutinis elementas yra baigtinė tind (m) forma, reiškianti „kalno viršūnė“. Upės pavadinimas kilęs iš veiksmažodžio glitre, kuris reiškia “blizgėti” arba “kibirkštis”.

Parašykite komentarą