Oksskolten – 1916 metrų aukščio kalnas šiaurės Norvegijoje

Oksskolten yra kalnų ir ledynų masyvas. 36 km į pietus nuo Mo i Rana. Oksskolten (Jaučio galva) yra aukščiausia viršukalnė Nordland apskrityje ir aukščiausia Norvegijos viršūnė į šiaurę nuo Snøhetta prie Dovrefjell.

Pagrindinės Okstindan viršūnės sudaro pasagos kalnagūbrį aplink Austre Okstindbreen ledyną. Okshornet, Okstinden, Okskalvan, Tvillingtindan ir Svartfjell yra ledyną supančios viršūnės. Oksskolten galima pasiekti be ledyno kirtimo, tačiau žygeiviai Austre Okstindbreen apatinę dalį paprastai kerta nenaudodami virvių rudenį, kai nutirpsta paviršinis sniegas.

Vienos valandos kelionė automobiliu arba 42 km važiavimas aplink Storakersvatnet ir Kjennsvatnan ežerus yra labai nepatogus, daugiausia dėl 33 km nelygaus žvyrkelio. Atstumas iki kalno yra gana trumpas (8 km), tačiau bendras vertikalus pakilimas yra 1600 m. Todėl galite tikėtis 7–9 valandų trukmės žygiavimo aukštyn ir žemyn . Vaizdas kuris atsiveria nuo viršukalnės yra nerealus. 1600 m. kilimas į viršukalnę reikalauja daug fizinės ištvermės ir dar gaugiau psichologinio nusiteikimo judėti primyn. Nepatyrusiems žygeiviams tai bus tikrai ne lengva patirtis.

Žygiuokite pažymėtu taku aukštyn, kol pasieksite tašką 855 m. kairėje ir mažą ežerą dešinėje. Dabar turite tris pasirinkimus:

a) Eikite į pietus palei nedidelį ežerą ir įeikite į ledyną apytiksliai 850 m. Šią ledyno dalį gana lengva pereiti, tačiau reikia ieškoti geriausios vietos patekti ant ledyno. Perėjus ledyną, judėkite kalno šlaitu upelio kryptimi nuo mažų ežerėlių apytiksliai. 1210 m. Nekirskite upelio ir ieškokite geriausio kelio aukštyn. Gali tekti kirsti sniego šlaitus.

b) Žygiuokite, kol pasieksite upelį nuo ežero 864m. Nusileiskite prie ledyno liežuvio ir kirkite jį čia. Teks apeidinėti ledyno plyšius (angliškai crevasse). Tai yra labai pavojingi ledyno plyšiai. Perėję nuo 1210 m aukštyje esančių ežerų eikite upelio kryptimi, o tada kilkite į plynaukštę prie ežerų.

Kirsdami ledyną nuolatos dėvėkite kates (crampons) ir nelipkite ant sniego (silpni sniego tiltai) kurie dengia lendyno plyšius.

c) Jei nenorite kirsti ledyno, tada apsižvalgykite po Bretjørn ir susiraskite vietą, kur pereiti upę. Perėjus upę grįžkite link ledyno ir vadovaukitės maršruto b) aprašymu.

Nuo 1200–1220 m aukštyje esančios plynaukštės eikite Oksskolten šiaurės vakarų ketera iki viršūnės, pažymėtos nedideliu stulpu.

Maršrutas ir visa kelionė iki Oksskolten viršūnės yra sudėtinga ir rekalaujanti fizinių jėgų, ištvermės ir specifinės įrangos.
Planuodami kelionę į viršukalnę gerai apsvarstykite ir įsivertinkite savo patirtį kalnų kopime ir fizinį pasiruošimą.

Parašykite komentarą