Snøhetta 2286 metrų kalnas Norvegijoje

Snøhetta yra aukščiausias kalnas Dovrefjell kalnų grandinėje Norvegijoje. Kalnas yra 2286 metrų akščio ir jis yra 24-a aukščiausia viršūnė Norvegijoje. Topografinis iškilimas yra trečias pagal dydį Norvegijoje. Kuo didesnis topografinis iškilimas tuo labiau atsiveria vaizdas užkopus į kalno viršūnę.

Kalnas yra Dovrefjell kalnuose, šiaurinėje Innlandet apskrityje, Dovre savivaldybėje. Snøhetta yra Dovrefjell-Sunndalsfjella nacionalinio parko viduje ir yra aukščiausia parko viršūnė. Jį supa keli kiti kalnai, įskaitant Brunkollen rytuose, Einøvlingseggen į pietus, Skredahøin Bruri, Nordre Svånåtinden ir Storstyggesvånåtinden į pietvakarius ir Store Langvasstinden, Larstinden ir Drugshøi į vakarus.

Snøhetta kalnas turi keletą viršūnių:

Stortoppen – aukščiausia viršukalnė – 2286 metrai viš jūros lygio.
Midttoppen – kita aukščiausia viršukalnė, siekianti 2278 metrus, o topografinis iškilimas yra 40 metrų.
Hettpiggen – trečia aukščiausia kalno viršūnė, siekianti 2261 metrą viš jūros lygio ir turi 50 metrų topografinį iškilimą.
Vesttoppen – ketvirta aukščiausia viršukalnė, esanti 2253 metrų aukštyje ir turi 70 metrų topografinį iškilimą.

„Vesttoppen“ ir „Stortoppen“ yra lengvai pasiekiami pėsčiomis ar slidėmis. Keliaujant Midttoppen per Hettpiggen iki Vesttoppen reikia lipti su virve.

Stortoppen viršūnėje yra radijo ryšio stotis, kurią iš pradžių įrengė Norvegijos armija, o dabar ji pirmiausiai tarnauja civiliniams tikslams. Stotis ir jos avarinis dyzelinis generatorius kaip ir netoliese esanti sraigtasparnių aikštelė šiek tiek sumenkina kalno viršūnės estetiką. Dėl šios priežasties daugelis rekomenduoja Vesttoppen kaip geresnę vietą.

Netoli Vesttoppen viršukalnės yra nedidelis paminklas norvegų filosofui, humoristui, rašytojui ir alpinistui Peteriui Wesseliui Zapffei.

Esant geroms sąlygoms tiek vasarą, tiek žiemą, pakilimas yra gana lengvas. Dažni atspirties taškai yra DNT turistiniai nameliai: Reinheim, Snøheim arba Åmotdalshytta.

Pirmą kartą Snøhetta buvo aplankyta 1798 m. kaip mokslinės kelionės į šią vietovę dalis. Tuo metu buvo manoma, kad tai buvo aukščiausia Norvegijos viršukalnė, nes Jotunheimen vietovė su aukštesnėmis viršūnėmis buvo gana nepasiekiama ir netyrinėta, o Snøhetta matoma iš tradicinio kelionių maršruto Oslas-Trondheimas per Dovrefjell kalnus. Posakis „iki Dovro kalnų griūties“ (norvegiškai „til Dovre faller“) buvo vartojamas priesaikoje, duotoje per Norvegijos Steigiamąjį susirinkimą 1814 m., kai Norvegija, šimtus metų išgyvenusi sąjungoje su Danija, suformavo nepriklausomą tautą.

Pavadinimas yra junginys iš norvegų kalbos žodžio snø, reiškiančio „sniegas“, ir baigtinės formos hette, reiškiančios „gobą“, todėl pavadinimas verčiamas kaip „kalnas su sniego gaubtu“.

Aukštis 2286 m. viš jūros lygio.
Iškilimas (prominence) 1675 m.
Izoliacija 82,2 km.
3 Norvegijoje pagal žinomumą
24 Norvegijoje pagal ūgį
Koordinatės: 62°19′11″N 9°16′04″E

Primasis užkopė Jens Esmark 1798 metais.

Parašykite komentarą