Galdhøpiggen 2,469m. aukščiausias Norvegijos kalnas

Galdhøpiggen yra aukščiausias kalnas Norvegijoje, Skandinavijoje ir Šiaurės Europoje, 2469m (8100 pėdų) virš jūros lygio. Kalnas yra Lom savivaldybėje, Jotunheimen kalnų masyve.
Geologiškai Galdhøpiggen priklauso Kaledonijos laikotarpiui, kaip ir dauguma Pietų Norvegijos kalnų grandinės. Kalno viršūnė sudaryta iš gabbro – kietos, bet gana stambiagrūdės uolienos, kuri randama didžiojoje Jotunheimeno kalnagūbrio dalyje. Ledynmečiais jis buvo stipriai apledėjęs ir įgavo dabartinę formą.

Daugelį metų geologai nežinojo, kad Galdhøpiggen yra aukščiausia Norvegijos viršukalnė. Garbė buvo suteikta daug labiau matomam Snøhetta kalnui Dovrefjell regione. Todėl nebuvo bandoma įkopti į Galdhøpiggen viršūnę. Snøhetta kalnas pirmą kartą buvo aplankytas 1798 m. mokslinės kelionės metu į šio kalno apylines. 1844 m. geologas ir alpinistas Baltazaras Mathiasas Keilhau du kartus nesėkmingai bandė pasiekti Galdhøpiggen viršūnę. Vienos iš jo kelionių metu jis pasiekė viršūnę, kuri vėliau buvo pavadinta Keilhaus viršūnė 2355m. virš jūros lygio visai netoli Galdhøpiggen.

1850m. trys vyrai iš Lomo miestelio pasiekė Galdhøpiggen viršūnę. Gidas Steinaras Sulheimas, vietinis mokytojas Larsas Arnesenas ir bažnyčios prižiūrėtojas Ingebrigtas Flotenas.

Patekti į Galdhøpiggen viršūnę nėra ypač sunku: nuo Juvasshytta (1850 metrų virš jūros lygio ir 5km atstumas nuo viršukalnės) reikia kilti apie tris valandas (įskaitant apie 45 minutes pasiruošimui kirsti Styggebreen ledyną) ir maždaug apie dvi valandos kelio atgal.

Kai kuriomis vasaros dienomis viršūnę kasdien pasiekia keli šimtai žmonių. Norint pereiti ledyną, reikia gidų, tačiau juos rasti visiškai nesudėtinga.

Į Galdhøpiggen taip pat galima kopti iš Spiterstulen, Visdalene, techniškai labai lengvai įveikiamas maršrutas, bet vis tiek prireiks jėgų ir ištvermės įveikiant 1300 metrų (4300 pėdų) atkarpą. Pakilimui reikės apie keturių valandų, o nusileidimui apie dviejų valandų.

Iš Spiterstulen keliautojams nereikia kirsti Styggebreen ledyno, todėl gidas nereikalingas. Aistringi viršūnių mėgėjai maršrute iš Spiterstulen gali suskaičiuoti tris viršūnes: Svellnose, Keilhaus topp ir žinoma Galdhøpiggen viršūnę. Pagrindinio sezono metu kelionės su gidu vyksta į viršukalnę iš Spiterstulen per gerai žinomą mėlyną Svellnosbreen ledo krioklį.

Ties Juvasshytta yra kalnų slidinėjimo kurortas su keltuvu ant ledyno, kurio aukštis siekia 2200 metrų virš jūros lygio – aukščiausias slidinėjimo centras Skandinavijoje. Galdhøpiggen vasaros slidinėjimo centras veikia nuo birželio mėnesio ir visos vasaros metu, žinoma kai kalnų kelias yra atidarytas.

Galdhøpiggen anksčiau buvo mestas iššūkis dėl aukščiausio Norvegijos kalno titulo. Kai kurie matavimai parodė, kad Glittertind kalnas yra šiek tiek aukščiau, įskaitant ledyną jo viršūnėje.

Tačiau pastaraisiais metais šis ledynas susitraukė ir Glittertind kalnas dabar yra tik 2464m įskaitant jo ledyną. Taigi ginčas buvo išspręstas Galdhøpiggen naudai. Ir jis yra aušiausias kalnas Norvegijoje, o taip pat ir visoje šiaurės Europoje.

Viršūnėje buvo pastatytas nedidelis namukas/kabina. Vasarą čia prekiaujama gaiviaisiais gėrimais, šokoladiniais batonėliais, atvirukais bei suvenyrais. Anksčiau Norvegijos pašto administracija čia turėjo nedidelį paštą – aukščiausią Šiaurės Europoje.
Saulėtomis liepos ir rugpjūčio pabaigos dienomis viršukalnę aplanko šimtai žmonių.

Parašykite komentarą