Kjerag ir Kjeragbolten

Kjerag

Kjerag arba Kiragg – kalnas Sandnes savivaldybėje, Rogaland grafystėje, Norvegijoje. 1110 metrų (3640 pėdų) aukščio kalnas yra pietinėje Lysefjorden pakrantėje, tiesiai į pietvakarius nuo Lysebotn kaimo. Šiaurinė jo pusė yra didžiulė uola, nusileidusi 984 metrus (3228 pėdų) beveik tiesiai žemyn iki fiordo. Tai yra vieta kuri kasmet pritraukia daug lankytojų. Kitas turistų traukos objektas yra Kjeragbolten. Tai – 5 kubinių metrų (180 kub. pėdų) akmuo, įspraustas tarp dviejų uolų, esantis ant kalno. Kjeragfossen krioklys nusileidžia nuo kalno į fiordą. Tai vienas aukščiausių krioklių pasaulyje.

Kjerag yra populiari pėsčiųjų vieta. Kai kurie ten eina, nes Preikestolen tapo per daug sausakimša, kai kurie nori įšokti į Kjeragbolten, o kai kurie BASE džemperiai iš viso pasaulio eina ten nušokti nuo aukštų uolų. Kjerag taip pat yra populiarus laipiojimo objektas, kurio stačiais paviršiais kyla daug sudėtingų maršrutų. Lengviausias pakilimas prasideda nuo lankytojų centro Øygardsstølen, į abi puses einant 2,5–3 valandas. Iš Stavangerio jis yra maždaug 2 valandos kelio automobiliu (žiemos sezono metu uždarytas). Vasarą taip pat galima plaukti turistiniu keltu iš Lauvviko į Lysebotną. Priklausomai nuo sniego sąlygų, geriausias laikas vaikščioti yra birželio pabaiga – rugsėjis.

Kjeragbolten

Kjeragbolten yra 5 kubinių metrų (180 kub. pėdų) riedulys, įspraustas į kalno plyšį prie Kjerag kalno krašto (59°2′1.3″ š 6°35′34.9″ rytų ilgumos). Galima nueiti ant uolos be jokios įrangos, tačiau žemiau yra tiesioginis 241 metro (791 pėdos) nuolydis, o tada dar 735 metrų (2 411 pėdų) nuolydis žemyn iki Lysefjorden. Pavadinimas reiškia „Kjerag Boulder“ arba „Kjerag Bolt“.

Parašykite komentarą