Torghatten, Norvegija

Torghatten yra kalnas Torget saloje, esančios pietvakariuose nuo Brønnøy savivaldybės Nordlande. Jo aukštis yra 258 metrai virš jūros lygio. Kalnas yra žinomas dėl savo būdingos skylės, kuri eina tiesiai per kalną. Ši 160 metrų ilgio, 35 metrų aukščio ir 20 metrų pločio skylė buvo sukurta ledynmečiu. Ledas ir vanduo sunkiai kasėsi į purias uolas, o kietesnės uolos kalno viršūnėje priešinosi.

Torghatten yra populiari turistų lankoma vieta, kurioje kasmet vidutiniškai apsilanko apie 100 000 lankytojų. Pasivaikščiojimas iki duobės vyksta gerai paruoštu taku ir trunka apie 20 minučių. Jei kylate aukštyn iš vienos pusės, žemyn iš kitos pusės ir aplink Torghatten, tai užtruks apie 1 valandą.

Kalnas gavo savo pavadinimą dėl savo vietos Torgeto (Torg-) saloje ir kad jis gali būti panašus į skrybėlę (-es), t. y. Torghatten. Torghattenas įtrauktas į Septynių seserų legendą. Yra legenda apie Torghatteną, kuri sako, kad Vågakallen turėjo šaudyti strėlėmis ir lankais į Lekamøya. Tada Skarsfjellgubbenas nusiėmė skrybėlę ir metė ją į strėlę. Pila perėjo per kepurę ir nusileido aikštėje.

1988 m. gegužės 6 d. įvyko vadinamoji “Torghatten avarija”, kai lėktuvas Dash 7 iš Widerøe nukrito į kalnus pakeliui iš Namso į Brønnøysundą. Visi 36 lėktuve skridę žmonės žuvo, todėl tai yra viena rimčiausių nelaimingų atsitikimų Norvegijos civilinėje aviacijoje (2021 m.).

Parašykite komentarą