Via Ferrata

Via Ferrata – kalnų maršrutas su stacionariai įrengtomis kopėčiomis, lynais ir tilteliais skirtais alpinistams ir mėgstantiems vaikščioti sudėtingomis kalnų vietovėmis.

Via Ferrata Sandro Pertini, Italija

Via ferrata gali būti įvairaus ilgio – nuo ​​trumpų maršrutų, trunkančių mažiau nei valandą, iki labai ilgų ir reikalaujančių alpinizmo patirties. Įprastai via ferrata skrita užkilti į kalno ar kalvos viršūnę, nors galima ir nusileisti.

Via ferrata ištakos siekia XIX amžių, tačiau jos dažnai siejamos su Pirmuoju pasauliniu karu, kai keletą maršrutų buvo įrengti Italijos Dolomitų kalnų regione, siekiant padėti kariams judėti iš vienos vietos į kitą per sudėtingą kelią.
Šiuo metu Europos Alpėse yra daugiau nei 1000 via ferrata maršrutų.Dauguma jų yra Italijoje ir Austrijoje. Kiti randami daugelyje Europos šalių. Via ferrata tradiciškai buvo siejama su kalkakmenio kalnų regionais, ypač Dolomitais ir šiaurinėmis kalkakmenio Alpėmis.
Yra įvairių via ferrata klasifikavimo sistemų. Daužniausiai kasifikuojama nuo 1 iki 6 arba nuo A iki E lygio.

Via Ferrata Piz Mitgel Graubünden, Šveicarija

Via ferrata rinkinį sudaro diržas (harnest) ir du karabinai. Juostą sudaro energiją sugerianti sistema, kuri jungiasi prie kabelio su karabinais, ir priemonės, skirtos prijungti prie diržų. Šiuolaikinės juostos naudoja “Y” juostos konfigūraciją, kuri šiuo metu yra vienintelė UIAA patvirtinta rūšis, nes ją naudoti yra paprasčiau ir saugiau, bei sunkiau naudoti netinkamai. Naudojant Y diržą, abi svirtys turi būti pritvirtintos prie plieninės linijos, nors sistema vis tiek veikia, jei tik ir vienas karabinas bus prikabintas prie plieninio lyno. Kai kurie senesni dirzai naudoja „V“ konfigūraciją. Kai kurios juostos taip pat turi trumpą trečią juostą, kuri leidžia alpinistui ilsėtis stačiose atkarpose.

Via Ferrata įranga

Karabinai taip pat gaminami specialiai via ferrata kopimui, jų konstrukcija paprastai leidžia atverti didesnę ertmę karabine nei įprastai ir turi spyruoklinį fiksavimo mechanizmą, kurį galima atidaryti viena ranka. Jie taip pat yra pakankamai stiprūs, kad atlaikytų didelius kritimo svorius. Tokie karabinai yra pažymėti K apskritime, K reiškia Klettersteig, vokiškai reiškia via ferrata. Tai yra vieninteliai karabinų tipai, kurie turėtų būti naudojami saugos linijų gale. Tipiškame dizaine naudojama spyruoklinė rankovė ant karabino vartų. Kol vartai yra uždaryti, įvorę virš vartų angos laiko spyruoklė; Norėdami atrakinti ir atidaryti vartus, rankovė nuslysta tiesiai žemyn vartų velenu nuo angos. Šiuos įrenginius lengva atidaryti, todėl jie tinka laipiojimui via ferrata su nuolatiniu užsegimu ir atsegimu, bet ne tais atvejais, kai reikalingi saugesni užrakinimo mechanizmai (automatiniai arba rankiniai). Tačiau buvo žinoma, kad užrakinimo rankovės ant via ferrata karabinų pakimba vartų angoje ir neleidžia vartams tinkamai užsidaryti. Kad išvengtumėte šios galimai nesaugios situacijos, karabinus reikia prižiūrėti (valyti ir sutepti) ir (arba) pakeisti, jei reikia. Be to, šie karabinai nėra tikri „užrakinami karabinai“, naudojami laipiojimo ir speleo sistemose, ir neturėtų būti naudojami kaip tokie įprastiniai laipiojimo karabinai.

Norvegijoje randama keletas via ferrata maršrutų (15 2020 m.), kurie paprastai vadinami norvegišku žodžiu klatresti, kuris apytiksliai verčiamas kaip „laipiojimo takas“. Pastaraisiais metais buvo pastatyta keletas naujų – via ferrata Norvegijoje turi mažiau tradicijų nei pietų Europoje.

Tyssedalyje yra via ferrata Tysso, prasidedanti nuo Norvegijos hidroenergijos ir pramonės muziejaus ir kylanti palei labai stačią hidroelektrinės dujotiekį. Kyrkjeveggen („bažnyčios siena“) yra Fjæra mieste, Åkrafjorden fiorde. Kyrkjeveggen trasa į viršų pakyla 500 metrų. Vienas yra ir Hemsedalyje. Žinomiausia yra Via Ferrata Loen Stryn mieste. Maršrutas atidarytas 2012 m. Šiame maršrute yra dramatiškas kabantis tiltas Gjølmunnebrua. Trondheimas gali pasigirti via ferrata priešais Trondheimsfjordą Munken kalne, iš kurios atsiveria miesto vaizdai. Nuo 2015 m. Straumsfjell Setesdalyje yra ilgiausia Šiaurės Europoje via ferrata. Lomo taškas prasideda nuo 380 m MSL iki 1524 m MSL, tai yra rekordas Norvegijoje tiek vertikaliai, tiek aukščiausiame taške. Kitas via ferrata taip pat atidarytas Åndalsnes mieste 2017 m.

Via Ferrata Loen — Loen Skylif

Parašykite komentarą